Markerek

 

Az ILS kiegészítőjeként szokták használni a markereket. A jeleket egy függőlegesen felfele irányított antenna adja 75 MHz-en. Ahogy a gép átrepül az adott antenna fölött, a pilótafülkében megjelenik az adott marker szín es hangjelzése:

Outer marker

Az "outer marker" általában 7.2 kilométerre (3.9 tengeri mérföld, 4.5 mérföld) telepítik a kifutópálya küszöbétől - a távolság változó lehet ettől függetlenül: 6.5 - 11.1 km (3.5 - 6.0 tengeri mérföld; 4.0 - 6.9 mérföld) közt.

A jel amit a pilóta is hall egy 400 Hz-es Morze "tá-tá-tá..." kódsorozat, emellett kék színű jelzés jelenik meg a marker kijelzőjén, összhangban a hangjelzéssel.

Outer Marker - from Wikipedia

A célja, hogy figyelmeztesse a pilótákat a magasság, távolság és az összes leszálláshoz szükséges berendezés ellenőrzésére a megközelítés során.

Middle marker

Alacsony látási viszonyok mellett jelzi a megszakított megközelítés (missed approach) pontját, illetve ezen a ponton már jó esetben látható a kifutópálya. Általában 1.1km (3500 láb) távolságra helyezik a küszöbtől. A fényjelzés borostyán-sárga, a hangjelzés 1.3 kHz-es, váltakozó Morze "ti-tá ti-tá ti-tá...", másodpercenként kettő.

Middle Marker - from Wikipedia

Inner marker

Nagyon alacsony látási viszonyok mellett a küszöbtől való távolságot jelzi, ami 300m (1000 láb). Nem minden esetben telepítik. A fényjelzés fehér színű, a hangjelzés 3 kHz-es Morze "ti-ti-ti..."

Inner Marker - from Wikipedia

 

forrás:x-plane-hu