Szándéknyilatkozat

 

A szándéknyilatkozat mindenekelőtt PR eszköz, ám az adott szó súlya, a szándék megléte, hogy egy adott típusú repülőgépből  az ügyfél akar vásárolni. A szándék kétoldalú. A vásárló meg van győződve arról, hogy meg fogja tudni vásárolni adott időben a terméket, a gyártó pedig a kezet ad rá, hogy fogja tudni teljesíteni a megrendelést, s erről egy megállapodás készül, mely nem kötelező érvényű.  A szándéknyilatkozat nem szabályozza az ügylet részleteit, mindössze megemlíti a vásárolni kíván típust, valamint a darabszámot.

A szándéknyilatkozat tartalmazza: 

Repülőgép típusa + hozzávetőleges mennyiség

 

Rendelés

 

A rendelés, a szerződés minden részletét szabályozza, A gyártó és az ügyfél között jön létre. A szerződés tartalmazza:

  • Gép típusát, és a típuson belül a "változatot";
  • Szállítási ütemezést;
  • Mennyiséget,
  • Vételár;
  • Fizetési ütemezést;
  • Kedvezmények;
  • ...

Általában az ügyfeleknek (legyen az lízingcég vagy légitársaság) két évvel a szállítás előtt egy nagyobb össszeget (millós nagyságrenndű, és természetesen dollárban, vagy euroban) kell átutalni, így csökkentve a gyártó kozkázatát, akinek fizetni kell a beszállítókat, stb, s egyben megkezdődik a repülőgép építése is. 

Megrendelés tartalma:

 repülőgép típus + mennyiség + ár + szállítási határidő + előleg + kiegészítő fizetési határidők

 

 

A vásárlási, vételi jog

 

Az ügyfél már adott le megrendelést, ám a terveiben szerepel, hogy a jövőben további példányokat vásárlna az adott géptípisból. Ebben a formában előre kialkudott áron tud hozzájutni a gépekhez, ám előleget nem kell fizetni, és a szállítási  időpontban sem állapodnak meg.

A vásárlási jog tartalma: 

Repülőgép típusa + mennyiség + ár

 

 

Az opció

 
Amikor egy rendelsét megkötnek, akkor a rendelésben opcionálisan leköthetnek évekre előre (követve a társaság növekedési pályáját) gépeket, s egyben előre lekötnek kapacitást a gyártósoron. Az opcióban, szemben a vásárlási joggal, a vásárlónak több  joga van, de több kötelezettséget is vállal. A vásárló tudni fogja, évekre előre, hogy mikor kapja meg a gépeket, ha gyakorolja a opciót. Az opcós jog,több jogot biztosít a vevőnek, mint a szándéknyilatkozat, Az opció része, egy hat számjegyű összeg fizetése a gyártónak. A vevő azonnal élhet, de el is állhat az opcótól, ám ennek a pontos feltételei is meg vannak határozva.
 

Egy opció tartalma: 

Repülőgép típusa + Mennyiség + Ár + Termelő nyerőgép + Betét

 

 

Forrás: aerotelegraph.com