forrás:www.koponyeg.hu

Ferihegyi spotterkedő

 

"Spotterek kicsit hasonlítanak a paparazzikhoz ...csak ők nem embereket fotóznak, hanem repülőgépeket. "

 

Talán 1997-ben fotóztam az első repülőgépet ...Mallorcára indulva Ferihegyen. Azóta sok idő elelt... sok felvételt készítetem, főként Ferihegyen, bocsánat, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. ...bár sokunknak Ferihegy marad mindörökre!

Én nem vagyok profi  fotós, spotter. A saját örömömre készítek felvételeket, a saját örömömre lesem a megfelelő pilanatot. 

Sok kép törlésre kerül, de hála a digitális technikának, azért marad bőséggel anyag a gyűjteményben!

Azt gondolom, hogy ez addig szép hobbi, amíg saját örömből indulunk ki egy különleges, Budapesten ritkán látott gépet megörőkíteni, és nem azért, hogy másoknak megfelelve láttassam magam az többiek előtt. ...és talán van még egy titkom. Örülök, minden érkező, esetleg távozóban megörökített "vasnak". Legyen az kis, vagy "nagyvas". 

Járatinformációk

www.bud.hu - Budapest, Ferihegy érkezés/indulás , sajnos csak a menetrend szerinti járatok vannak itt feltüntetve.

 

www.flightstats.com Budapest, Ferihegy érkezés/indulás. Elvileg minden járat, valamint a repülőgép típusa is fel van tüntetve.

 

www.flightaware.com - Járatszámra keresés (példával - Egyptair Express- MS-551 járat), valamint követheti is gépe útját.

 

www.planes.cz - Időnként ide is érdemes benézni, mert érkezhetnek innen Budapestre érdekességek!

 

Teletex: M1-en: 190 ; 191; 192;193 oldalak.

 

Radar

www.flightradar24.com - Figyelni lehet a repülőgépek mozgását a légtérbe valós időben. Segítséget nyújt a leszálló irány megfigyelésében is!  Bizonyos típusok nem láthatóak a radaron. A weblapon erről is olvashatnak!
 
www.radarbox24.com - Hasonló, mint a flightradar24, de mégis más.

Walter - Web Alapú Légiforgalmi Tájékoztató Elektronikus Rendszer egy olyan korszerű, kényelmes és egyszerűen kezelhető szolgáltatás, amellyel bárki megjelenítheti a légi járművek pozícióját és adatait egy adott időpontban, Budapest vonzáskörzetén belül. A rendszert támogató szoftvert a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. (HungaroControl) kezdeményezése és tervei alapján a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai Központja fejlesztette ki és helyezte üzembe.

Live ATC

Budapest Approach

LiveATC.net -Időben megtudhatjuk, hogy melyik pályára, milyen irányból száll le a várva várt "vas".

Képek

www.planespotters.net - Ha utána szeretene nézni egy gépnek, légitáraságnak itt megteheti. Sok-sok info és kép található itt;

 

www.jetphotos.net - Sok-sok kép, stb;

 

www. russianplanes.net - Egy kis Oroszország;

 

www.airliners.net - Sok-sok kép és információ;

 

www.airplane-pictures.net - Kreatív repülős fotók.

 

Külföldi hírportál

 

www.flightglobal.com - Friss információk a repülés világából;

www.news.airwise.com - ...

www.worldairlinenews.com - ...

Hasznos lehet

 

www.airportcitycodes.com : Repülési idő/távolság kalkulátor

A Virtuális valóság. Repülés, irányítás, tanulás, kézikönyvek, Metar...

IVAO.hu -->>

NOTAM

Ha fotózni indulunk Ferihegyre a szélirány mellett nem árt, ha van még némi információnk, főként, ha nem autóval, hanem tömegközlekedéssel érkezünk.

Időnként előfordul, hogy lezárják a futópályákat különféle okokból kifolyólag. Ilyenkor egy futópályát használnak a gépek. Elég kellemetlen élmény hosszas buszozás után a  Cargo-dombon szembesülünk egy 13R/31L pályazárról. Egy ilyen pályazár időtartama változó. IDE Kattintva talál egy olyan oldalt, ahol meg tudja nézni mikor, és melyik pályán lesz zárás, de egy NOTAM-ban a gurulóutak zárását is jelzik. Ha azt látja, hogy a B5 holding is zárva van, az azt jelenti, hogy valami nagyvas parkol ott, mit bizony érdemes lehet a 13L Radartól a reggeli órákban megfotózni!

Várható pályairány

Pályairány : A várható leszállási irányról itt tájékozódhat, de ez a tapasztalatom szerint csak tájékoztató jellegű. Szokott eltérés mutatkozni!

Hírforrások

www.airportal.hu - Airportal.hu egy repülős szakoldal, sok információ. Regisztráció ingyenes, elvileg megosztják az érdekesebb gépek érkezését, de ezt csak regisztrált tagok láthatják, olvashatják.

www.iho.hu - IHO - Repülés, vasút, közút, hajózás.

Nemzeti Közlekedési Hatóság

Megtalálható magyar vonatkozásban: Összes kiadott lajstrom; repülőterek, repülésben résztvevő cégek, jogszabályok, stb. stb. érdemes szétnézni az oldalon!

Web: https://www.nkh.gov.hu/Repules/

Nagy repülőgépgyártók

 

www.boeing.com - Boeing

www.airbus.com - Airbus

www.atr.com - ATR

www.embraer.com - Embraer

www.bombardier.com - Bombardier

www.tupolev.ru - Tupoljev

www.antonov.com - Antonov

www.ilyushin.org - Ilyushin

www.sukhoi.org - Sukhoi

comac.cc - Comac

www.let.cz - Let