Flightradar24

 

Azt gondolom, hogy a legnépszerűbb, szárazföldi viszonylatban valós idejű radar, melyen követheti a repülőgép mozgásokat.

 

WEB : www.fligtradar24.com

 

...de Ferihegyen sokszor látni izgő-mozgó kis repülőgépeket furcsa megnevezésekkel. Íme egy kis segítség: 

 

Ferihegyi Flightradar kisokos : 

 

Tűzoltók - Squal, Fire, Attack, Foan, Command, stb (nem kell feltétlenül tűzre gondolni ilyenkor. Sok esetben a tankoláshoz is kirendelik őket.

Airside - D.A.M.

Fékhatás mérő Saab (D.A.M) - Friction

Marshaller - Yellow

Karbantartó - Field

Madár riasztó - Falcon ( a gyönyörű vizslának nincs "kódja", de a cargo-dombról időnként kileshető)

Vontató - Truck

Hókotrók, szórók, pályatakarító gépek - Snow, Sweeper, Unimog, Bowler, Broom, Nido...

Repülőtéri vízszállító - Tender

 

További érdekesség Ferihegyről:

  • Ha a radar figyelése közben feltűnik, hogy egy gép pl. egy Germanwings felszáll, majd néhány kör megtétele után visszatér ez nem feltétlen jelent vészhelyzetet. Nagy valószínűséggel, ez a gép berepülésen volt a karbantartás után, vagy közben. 
  • Pápa, Sármellék környékén sokszor gyakorolnak a WizzAir gépei, tehát nem azért kőröznek olyan sokáig, mert... hanem csak gyakorlonak, miattunk, és értünk!
  • Vannak olyan napok, amikor egy kisgép (YUBTD) "repked" a repülőtér felett. Ez a gép az ILS, az automatikus leszállási rendszert ellenőrzi, pontosítja, frissíti a rendszer adatait, azaz kalibrál.

 

A radaron a repülőterek kék ponttal vannak jelezve. Rákanttint egy ilyen pontra, legördül, egy lista, melyben szerepel néhány információ (időjárás, szél, járatinformáció - gép típusa is) Nem minden esetben pontos az információ spotter szempontból. Érdemes kis fenntartással fogadni.

 

<<---vissza a lap tetejére