Pannon Airlines

 
Alapítva: 1999
Cégbírósági bejegyzése: 2000. február 3.
Megszűnése: 2002. június.
 
 

Céljuk eljuttatni a HTC és a Jorgos Travel utasait főleg görögországi, török és spanyol állomásokra orosz személyzettel, valamint egyetlen repülőgépükkel egy Tu-154M-essel ( HA-LCX ). Tervben volt egy B737-es, de ez nem valósult meg. A Malév  akkori Charter Services versenytársa kívánt lenni, ezzel csökkentve a nemzeti légitársaság monopol szerepét a charter piacon. Négy hónap alatt egyetlen repülőgéppel már 40 000 utas választotta a légitársaságot. Gyakori cikkek jelentek meg a HTC Utazásszervező és a légitársaság közötti elszámolási problémák miatt, gyakran a PA átmeneti leállását okozva.

A 2001-es terrorcselekmények nem csak a nagyobb légitársaságot hozta nehéz helyzetbe anyagilag, hanem a kisebb charter légitársaságokat is, köztük a PA-t. A 2002 májusában kiadott közlemény szerint az Izraelben kialakult belpolitikai helyzet miatt visszamondott járatok is komoly veszteséget okozott a vállalatnak, valamint a HTC Utazásszervező Kft., amely ellen csődeljárást kezdeményezett még 2001 szeptemberében 100 millió forintos tartozást halmozott fel a légitársaságnak.

A cég körülbelül 2000 repült óra után 2002 júniusára már nem repült tovább.

Repülőgépük, a Tu-154M típusú, módosított, korszerűsített TU-154-es 1988-ban állt forgalomba. A légitársaság a gépet orosz személyzettel bérelte.

 

Forrás: Wikipedia, Wikimedia