HA-LCA

 
A hosszú évtizedekig történő állás során a repülőgép állapota kívülről és belülről is jelentősen leromlott. 

A Tu-154-es strapabíró felépítésének köszönhetően a szerkezet azonban meglepően jól átvészelte az elmúlt 40 évet, az állapotfelmérések szerint helyreállítható. 

A repülőgép a Légiközlekedési Kulturális Központ vezetésével kerül felújításra, azt követően pedig Ferihegyen lesz kiállítva.
 

1993.07.08. Üzemidő kirepülése miatt kivonták a forgalomból. 

1995 óta a 13R futópályától balra egy félreeső, a repülőtéri élettől távol eső szegletben a régi hulladéklerakó mellett pihent a sorsára várva. 

2014-03-26: A gépet átvontatják az ACE műszaki előterébe. Kezdetét veszi a felújítása! 

2018-08-22: Aladárt kitolják a Lufthansa Technik Budapest hangárából. A friss festés, a Malév fénykorát idézi. Munka még bőven akad rajta, de a lényeg, hogy halad a megfiatalítása! 

2018-09-09: Dr. Fülöp András főpilóta nevét kapta meg a gép. 

A hírek szerint a görög partner a szétbontásra ítélt HA-LCR hajtóműveit szaloniki-i repülőtér új üzemeltetője még sem... de nam fog hajtómű nélkül maradni Aladár. A hajtómű beszerelése, valamint a belső rendbehozatal után a gép... Repülni nem fog, hiszen nem lesz repülőképes állapotban, de ami rosszabb hír nagyon elképzelés sincs mi lesz vele. Egyenlőre a lényeg, hogy megmenekült! Gondolati szinten szóba jött, hogy egy jövöbeni, a T1 Terminálon megvalósuló múzeum kincse lenne a gép, de ez csak egy elképzelét távoli jövő. Felmerül a kérdés, hogy milyen módon lehet majd látni a gépet? Nos, aki repülőtér látogatáson lesz, minden bizonnyal látni fogja, s gondolom, vagy csak remélem, hogy a túra része lesz a Aladár megtekintése!

Mindenki összefog

"Ezen a nyáron – hosszú előkészítő munka és alapos tervezés után – gördülhetett be a hangárába, ahol több hétig tartó külső felújításon esett át, és visszakapta azt a jellegzetes festését a teljes, mintegy 1400m2 felületen, amellyel 45 évvel ezelőtt szolgálatba állt a Malévnél. A támogatók közt illetve azok mellett is számos hajdani maléves vállalt részt a projektben közvetve vagy közvetlenül. Így pl. a kéthetes festési folyamathoz a hajdani Malév műszaki bázis egy részén üzemelő Lufhtansa Technik adott otthont és szakembereket.  A listán megbújva pedig a Malév hajdani vezérigazgatójához, Kovács Ferenchez köthető magáncéget, az R-BAG Groupot is támogatóként láthatjuk, ugyancsak támogatta a projektet a Budapest Airport,  a Celebi földi kiszolgáló cég, önkormányzatok és külső cégek is.
A felújításban önkéntesek is részt vettek.

Az LKK szlovák, görög és orosz partneri kapcsolatainak, valamint a támogatóknak köszönhetően a jövőben számos fontos alkatrész érkezik a Tu-154-eshez külföldről: a szakemberek – a többi között – visszaszerelik a korábban eltávolított hajtóműveket, a pilótafülkébe és az utastérbe pedig a tervek szerint hamarosan eredeti műszerek és ülések kerülnek vissza.

(A Tesszaloniki Repülőklub ismereteink szerint az ottani repülőtéren 2000-ben hason átstartolt, majd sérülten leszállt Malév gép, a HA-LCR hajtóműveivel támogatja a HA-LCA helyreállítást. A 2000-ben történt baleset utáni intenzív sajtókampány súlyosan rombolta a típus hazai megítélését – dacára annak, hogy a baleset a kapitány döntései miatt következett be. Ez hozzájárult a típus viszonylag korai 2001-es kivonásához is. Jelkép értékű viszont, hogy most épp ez a balesetet szenvedett “fekete bárány” adja át a hajtóműveit az első Malév Tu-154-esnek.)

 

:

Az LKK által közzétett támogatói lista:

Budapest Airport
Lufthansa Technik Budapest
R-bag Group
Budapest XVIII. kerület Önkormányzata
Vecsés Város Önkormányzata
Kaméleon Hungary Kft
Maxi Hungary Kft
Maus-Bagger Bt
Celebi Ground Handling Hungary
Aeroclub Thessaloniki

Bemutató ősszel …

A 45 éves történelmi repülőgép szeptember 8-án az Aeropark által szervezett Malév-nap reptérlátogatásain mutatkozik be először, a nagyközönség és a külföldi repülésbarátok pedig október 6-7-én találkozhatnak vele, amikor a Légiközlekedési Kulturális Központ a típus első felszállásának 50. évfordulóhoz kapcsolódva Tu-154-es fesztivált szervez."

Forrás és kép: legikozlekedes.com

Fénykép: HA-LCA - Tu-154B2 - Orgoványiszőlő dűlő - saját felvétel
(forrás: airportal.hu)