Hírek 2015 január

2015-01-13

 

Számomra örömteli hír érkezett a Sólyomról január első napjaiban!

Hosszú hónapok hallgatása után újabb hírek láttak napvilágot  a Sólyomról. A leglényegesebb hír, hogy folyik a munka a társaságnál, nem adták fel a terveiket!

Lényeges fejlemény, hogy a hosszú ideje várt Légijármű Üzembentartási engedélyt ( AOC ) 2014 október 28-án megkapta a cég, de mivel a Budapesten már megismert HA-SHA lajstromot viselő Boeing 737-500 repülőgép légialkalmassági engedélye jelenleg lejárt, a hivatal az engedélyt fel is függesztette. Aktiválása bármikor lehetséges. Ennek az a feltétele, hogy ez, vagy egy másik repülőgép, átmenjen ismételten a hatósági felülvizsgálaton.


Az engedélyezésben, a két hónap késedelmet az jelentette, hogy a Boeing-től be kellett szerezni a HA-SHA lajstromot viselő B 737-500 Customized FCOM kézikönyvet Ezen felül a cég beadott minden olyan alapdokumentumot, kézikönyvet,szabályzatot, folyamat leírást, mely alapfeltétele az engedély kiállításának.


A Sólyom már korábban megszerezte a CAMO jogosítást.


A működési engedély ( OL - Operating License ) Kiadását a hazai és az uniós jogszabályok pontosan szabályozzák. Feltétele többek között egy reális, a hatóságok által elfogadott 24 hónapra szóló üzleti terv, melyben szerepelnek pénzügyi garanciák, továbbá az első három hónapra pénzügyi fedezettel kell rendelkeznie a társaságnak akár úgy is, hogy nem realizálnak bevételt. Ezen felül semmilyen köztartozása nem lehet a cégnek, valamint megfelelő képzési tervvel, és humán erőforrással kell rendelkeznie.


 

A társaság az előztetesen megfogalmazott, gigantikus terveihez képest jóval szerényebb léptékkel gondolkozik. Nem nemzeti légitársaságként akarnak működni, hanem charter társaságként, akár más társaságoknak is repülnének útvonalakat. 2014 júliusában új arculattal, logoval mutatkoztak be, mely modernebb az előzőnél.


Lucsik János bővebb interjút nem adott, mindössze annyit nyilatkozott, köszöni a kollégáinak az eddigi munkáját, és bízik benne, ahogy 2015-ben megoldják az előttük álló feladatokat. Bővebb tájékoztatást az OL kiadását követően fog adni.


 

AOC: ( Airliner Operation Control )Légijármű Üzembentartási engedély, melynek feltételeiről részletesebben a világhálón felellehető jogtáraban olvashat.

CAMO: ( Continuing AirWorthiness Management Organisation ) Folyamatos Légialkalmasság Fenntartó Szervezet fontos része minden légitársaságnak. Feladata az üzemelhetett repülőgépek légialkalmasságának fenntartása.


FCOM: ( Flight Crew Operations ) A kéziköny tájékoztatást ad a szeméylezetnek a repülőgép működéséről, rendszereiről, vezérlőelemek jelzéseiről, teljeséítményéről. Részét képezik az ellenőrző listák, normál, és különleges helyzetekre egyaránt

 

forrás IHO.hu