A sólymok

 

Ferihegyen nem csak vasmadarak, hanem igazi hús-toll madarak is teljesítenek szolgálatot. A soóymok feladata a megtelepedő seregélyek, varja és galambok elriasztása annak érdekében, hogy a vasmadarak ne ütközzenek, a repülőgépekkel. A hajtóműbe "repült madár" akár több millió forintos kárt is okozhat!

A solymászok váltásban szinte folyamatosan őrzik a repteret, a szolgálati idejük akár tizenkét óra hosszú is lehet. Krekács úr (és kollégája) teljes egzisztenciáját a madárriasztásra alapozta, három éve végzi ezt a tevékenységet vándorsólymával, Feldegg-sólymával és héjájával. Harminchat éves, és fél életét a solymászatnak szentelte. Ottjártunkkor is szolgálatban volt. Mitsubishi terepjárójával naponta járőrözik a reptér teljes, több mint másfél ezer hektáros területén. Egyik madara az autó anyósülésének támláján ül, egy másik a csomagtartóban utazik, megosztva a helyet két dolmányosvarjú-fiókával. Fecske nevű angol vizsla kutyája nyugodtan fekszik az első ülés előtt. A tizenkét órás szolgálat során a madarak nem röpülnek folyamatosan, hanem egy madár naponta négyszer-ötször száll fel, és néhány percet tölt a levegőben. Minden alkalommal jutalomfalatot kapnak, így miután jóllaktak, már kevéssé lehet őket motiválni.

Amikor elkezdték együttműködésüket a reptérrel, a madarak nagyon gyorsan megszokták a dübörgő repülőgépeket, és mára teljesen kiismerik magukat az egész területen. Éppen a kifutópálya végénél állunk, a fejünk fölött alig húsz méter magasan húznak el a leszálló gépek. A Krekács Zoltán kesztyűjén ülő Feldegg-sólyom azonban mintha tudomást sem venne róluk.
A reptéren szolgálatot teljesítő sólymokkal nem vadásznak, minthogy képzésük teljesen másféleképpen történik. A madárriasztó solymászmadaraknak nem feladatuk a préda elejtése, de néha így is előfordul, hogy a sólyom elkap egy-egy seregélyt, meséli Krekács Zoltán, miközben áztatott kutyaeledellel eteti a varjúfiókákat egy csipesz segítségével.
forrás:ferihegyirepuloter.network.hu