Lufthansa Technik

 

A Lufthansa Technik Budapest Kft. kelet-európai műszaki-technológiai központját a keskeny törzsű repülőgépek nagyjavítása céljából.

Amikor beérkezik nagyjavításra akár egy Boeing 737-es, vagy például egy Airbus A320-as,  a hatalmas gépmadarat alig két nap alatt teljesen „szétkapják” a szerelők. Szánalmas „csontváz” marad belőle, mintha csak a roncstelepre vinnék perceken belül. Mint valami óriási hal belseje, amelyből elszállt az élet. Aztán kezdődik az elképesztően alapos munka, amelynek minden mozzanatát jegyzőkönyvezik, valamennyi műveletet a szerelő saját aláírásával és pecsétjével hitelesít, így vállal korlátlan felelősséget a munkájáért az, akinek esetenként nagyobb tudással kell rendelkeznie, mint – mondjuk – egy orvosnak. A repülőgép csak tökéletes lehet, olyan, mint amilyennek a tervezői megálmodták és előírták. Életek százezrei függenek állapotától két nagyjavítás között. Nem lehet tévedni, egyetlen vezetéket sem szabad az előírástól eltérően bekötni, egyetlen csavar sem helyettesíthető másikkal, csak azzal, amelyiket arra a helyre előírtak… három hét elteltével újra egyetlen darabban pompázik a Lufthansa Technik ferihegyi bázisáról, az óriási hangárból kigördülő gépmadár.
Könnyen kiszámítható, évente átlagosan húsz-huszonegy repülőgép nagyjavítását végzik el itt. Mindenekelőtt, persze, az anyavállalat gépein dolgozik a mintegy 350 szakember. „A vállalat ügyfélkörének bővítése a múlt évek fontos teendői közé tartozott – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján dr. Thomas Stüger, a Lufthansa Technik AG repülőgép-karbantartási ágazatának elnök-vezérigazgatója. – Mára számos légitársaság, ekként a mai «ünnepelt» gazdája, a WizzAir, bízza meg cégünk különösen nagy tudású, tapasztalt szakembereit az Airbus és Boeing típusú repülőgépek nagyjavításával…”

Marek Wernicke, az LH Technik Budapest Kft. vezérigazgatója hangoztatta: mostanra kiemelkedő piaci pozíciót ért el cég, nagyon jó híre, rangja van a repülőgép-nagyjavítási szakmában, ami „csapatunk közös érdeme”. Elmondta, hogy további magyarországi beruházásaihoz (az új generációs, széles törzsű gépek javítása is a tervek között szerepel!) és a magas minőségi színvonal fenntartásához partnereket keres az általa vezetett társaság a magyar kormánynál és a szakképzés területén egyaránt.

Szakképzés: itt csak a legjobbak állják meg a helyüket. Bár megvan a kezdők „belépőjegye”, bizonyítványa a repülőgép-szerelők közösségébe, és bár őket is ekként titulálják szakképzettségük szerint, még évekig kell tanulniuk, gyakorolniuk, elsajátítaniuk azt a hatalmas tudást, amelyet csakis az idősebb szakik tudnak átadni nekik. Gyakorlati és elméleti vizsgák során kell újra és újra bizonyítaniuk, hogy alkalmasak hivatásuk gyakorlására. Kétévenként kell bizonyítaniuk alkalmasságukat, azt, hogy sikerült lépést tartaniuk a technika fejlődésével, ismerik az új anyagokat, módszereket, és ha álmukból riasztják őket, akkor is tudják, hol a helye egyik vagy másik alkatrésznek.

Ennek a hihetetlenül alapos szakképzésnek köszönhetően is kelendőek a ferihegyi repülőgép-szerelők. A természetes fluktuáció mintegy tíz százalék. A távozókat elcsábítja a nagyvilág: a ferihegyi gyakorlat a legjobb ajánlólevél mindenekelőtt a nyugat-európai és amerikai repülőgép-karbantartó bázisokon elhelyezkedéshez.Azok viszont, akik itt dolgoznak, arra törekednek, hogy tovább rövidítsék a nagyjavítások idejét, mert erre szorítja őket részben a nemzetközi verseny, részben pedig a megbízó, aki szeretné, ha gépei még többet lennének a levegőben, hiszen az hozza neki a pénzt. Ha már pénz említtetett: a Lufthansa Technik a ferihegyi bázis alapítása óta 120 millió eurót költött a létesítményre. Évente mintegy harmincmillió euró a társaság árbevétele, és kezdettől nyereséges a tevékenysége. És még néhány adat: kezdetben 80 napig tartott egy klasszikus Boeing nagyjavítása, most 25-26 napig; az Airbus-ok még rövidebb idő alatt születnek újjá Ferihegyen.

 

forrás:ferihegyirepuloter.networ.hu

 

<<---visssza a lap tetejére