EMESE

 

Az EMESE Kísérleti Repülőgépgyár 1940-ben alapított magyar repülőgépgyár, mely a II. világháború végéig működött Ferihegyen.

A Műegyetemi Sportrepülő Egyesület (MSrE) és a Horthy Miklós Nemzeti Repülőalap alapította az MSrE tervezőirodájában tervezett repülőgépek prototípusainak megépítése, majd későbbi sorozatgyártásuk céljára. A kb. 240 főt foglalkoztató repülőgépgyár irodáit és műhelycsarnokait a mai ferihegyi repülőtér területén építették fel.

EM-29 (M-29)

A repülőgépgyárban elsőként megépített repülőgép, melyet Szegedi József és Jancsó Endre tervezett. A repülőgép alsószárnyas, egymás melletti üléses futár- és gyakorló repülőgép volt. A motorja 77 kW-os volt  (MÁVAG-Hirth HM–504–A2)

1943 végéig 25 darabot gyártottak a repülőgépgyárban. (lásd kép : HA-NBM)

 

EM-27 (M-27)

A típust szintén Szegedi József és Jancsó Endre tervezte. Ez a gép egy kétüléses katonai gyakorló gép volt. Motorja 176 kW-os volt. (Argus As-10/C). A bombatámadások miatt ez a gép sorozatgyártása nem valósult meg

 

A front gyors közeledése miatt a gyárat nem sikerült leszerelni és nyugatra menekíteni, így a háborúban teljesen megsemmisült.

Az 1-es Terminál-->>

<<---vissza a lap tetejére

(forrás: Wikipedia)