Évfordulók

 

Nyolcvanöt éve repül Amszterdam és Budapest között a KLM

 

2014. szeptember 12.

Nyolcvanöt évvel ezelőtt, 1929-ben indította el első járatát a holland KLM (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij) Amszterdam és Budapest között, ennek alkalmából pénteken retró festésű Boeing 737-800-as teljesítette a kora délutáni járatot.
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a különleges festésű repülőgépet a szokásoknak megfelelően vízsugárral köszöntették.
Az ünnepi sajtótájékoztatón Gajus Scheltema, Hollandia magyarországi nagykövete kiemelte: a KLM volt az első nagy nyugati légitársaság, amely Budapestre repült, és Budapest egyike volt az első európai fővárosoknak, amely elérhetővé vált a KLM hálózatában. Később a Malévvel is együttműködtek a magyar légitársaság megszűnéséig.
Hollandia jelentős befektető Magyarországon, ezerötszáz holland érdekeltségű cég van itt, a két ország közötti kereskedelem értéke tavaly elérte a 4,3 milliárd eurót és ebben a KLM-nek is hatalmas szerepe van.
Olivier Hours, az Air France-KLM regionális vezérigazgatója beszédében azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon létesítettek regionális központot, ahol több mint kétszáz embert foglalkoztatnak, és jelezte: nincs szándékukban a központot más országba telepíteni.
Elhangzott, hogy a KLM az elmúlt négy évben 40 százalékkal növelte a Budapestre látogató utasai számát, és megduplázták árbevételüket a Budapest-Amszterdam útvonalon.
A KLM a világ legrégebbi olyan légitársasága, amely az alapításkori nevével üzemel, 95 évvel ezelőtt, 1919-ben teljesítették első járatukat. Az Air Franc-szal 2004-ben egyesültek, flottájuk 117 gépből áll, ezekkel 136 városba repülnek. Az idei első félévben 12 milliárdos árbevétel mellett 207 millió eurós veszteséggel működtek.

- lhbp.hu-

85 éves a Lengyel LOT légitársaság

2014. július 15.

Idén nyáron már napi négy járat közül is választhatnak a LOT utasai, akik Varsóba, illetve átszállással Észak-Amerikába és Ázsiába utaznak a lengyel légitársasággal. A légitársaság közlése szerint mintegy 40 %-kal nőtt az átszállási lehetőségek száma a nyári menetrendben. A LOT idén ünnepli fennállásának 85. évfordulóját, ebből az alkalomból egy különleges retro festésű Embraer 175-ös géppel érkezett Budapestre.
A legbiztosabb módja, ha valaki a Boeing legújabb típusával, a 787-es Dreamlinerrel akar repülni, hogy a LOT légitársaságnál vált jegyet valamelyik tengerentúli járatra. A LOT hosszú távú járatait ma már kizárólag az elmúlt két évben forgalomba állt 6 darab Dreamliner teljesíti, ami a közeljövőben további két géppel egészül ki. Észak-Amerika keleti oldala, New York, Chicago és Toronto közvetlen napi járattal érhető el Varsóból, ahová egyébként az idei nyári menetrend életbe lépése óta akár napi négy járat is indul Budapestről. A LOT hálózatán szerepel szintén menetrend szerinti járattal Peking, így ide is a legmodernebb fedélzeti szolgáltatásokkal repülhetünk a LOT repülőgépén.
"Nagyon örülünk a LOT folyamatos fejlődésének, hiszen az idén 76 éve fennálló Varsó-Budapest légi kapcsolat ma is benne van a top 20 desztinációk között Budapesten" - jelentette ki Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési vezetője. Hozzátette: "A megnövelt heti járatszámnak köszönhetően intenzíven nő az utasszám is ezen a viszonylaton, így látható, hogy komoly kereslet van a közvetlen varsói, illetve Varsón keresztüli átszállással a tengeren túli kapcsolatokra, amit a LOT biztosít a magyar utasoknak."
A LOT lengyel légitársaság első gépe 1929-ben, idén pont 85 éve szállt fel először, ezzel Európában rekordtartó és az egész világon is a 6. legrégebb óta működő légitársaság. Varsó és Budapest között 76 éve indult először menetrend szerinti LOT repülőjárat, amit a II. Világháború után újraindítottak, éppen 65 éve. Ezekre a patinás évfordulókra emlékezve a ma koradélutáni járatot egy különleges, retro festésű Embraer 175-ös regionális jet gép teljesítette. Ezt a dizájnt 1945-1973 között használta a Polskie Linie Lotnice, ismertebb nevén LOT légitársaság.

- lhbp.hu -

10 éves a TAP Portugal budapesti járata

2014. június 18.

A repülőtéren megszokott, hagyományos tűzoltó vízsugárral köszöntötték a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a TAP Portugal légitársaság tegnapi lisszaboni gépét, amely most ünnepli a járat elindításának 10. évfordulóját. Az eltelt idő alatt egyre népszerűbb lett a portugál légitársaság járata, amely Lisszabonon át nagyszerű átszállási lehetőségeket kínál pl. Brazíliába is.
Alaposan meglepődött a TAP Portugal légitársaság Airbus A 321-esének személyzete, amikor a ferihegyi torony a megszokottól eltérő gurulási útvonalra terelte a járatot. Az ok pedig egyszerű volt: a fotósok kedvéért a legjobb fényviszonyok mellett szerették volna bemutatni a repülőtéri tűzoltók (RHTP) hagyományos, vízsugaras köszöntését. Mindez pedig annak szólt, hogy a TAP Portgual légitársaság éppen tíz évvel ezelőtt indította el a Lisszabon-Budapest járatot.
Amint az utasok elhagyták a gépet, a Budapest Airport nevében Bogáts Balázs légitársasági üzletfejlesztési vezető egy különleges, a portugál nemzeti színekkel, azaz piros-zölddel díszített tortát adott át a TAP Portugal gép személyzetének. Az ilyenkor kötelező fotózás után az újságírók felmehettek a kényelmes üléstávolsággal székezett Airbus A 321-es fedélzetére.
"A kényelem az egyik legfontosabb üzenetünk az utasok számára, mert tudjuk, hogy a hosszútávú repülés - márpedig nekünk sok ilyen járatunk van - nagyon igénybe veszi a szervezetet. Éppen ezért a mi gépeinken, sok egyéb szolgáltatás mellett, mindig bőséges "lábtér" várja az utasokat." jelentette ki Szolnok Péter, a TAP Portugal légitársaság dél-kelet európai képviselője. Hozzátette: "Az elmúlt tíz évben közel hatszázezer utast szállítottunk a két a főváros között, annyit, mintha Debrecen egész lakosságát háromszor elvittük volna Portugáliába. Az idén tizenkét új járatot indítunk, természetesen a most zajló brazíliai focivébének is mi vagyunk az egyik legfontosabb "beszállítója", hiszen nagyon sokan velünk repülik át az Atlanti-óceánt a meccsek helyszíneire."

- lhbp.hu -