A rendőrség és az FBŐ

 

A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság a repülőtéri rendőri (Repülőtéri Biztonsági Szolgálat) és határőri (Budapesti Határőr Igazgatóság) szervezetek bázisán alakult, azok jogutódja.

 

Az igazgatóság fő feladata a légi határforgalom ellenőrzése, a határátkelőhely rend, az utasok és a légi közlekedés biztonságának felügyelete, idegenrendészeti feladatok végrehajtása, a közrend, közbiztonság fenntartása, az illetékességi területén a bűncselekmények megelőzése, felderítése, megszakítása, illetve bűnügyi nyomozása.

Biztosítja az Őrzött Szálláson elhelyezett külföldi személyek ellátásával, szállításával kapcsolatos feladatokat. Végrehajtja a légi úton történő kitoloncolásokat, ellátja a visszafogadási egyezményekből adódó-, és a szárazföldi toloncolások során jelentkező szállítási feladatokat.

Budapest Ferihegy Nemzetközi Repülőtér területén folyamatosan végzi az utas-biztonsági ellenőrzés felügyeletét, biztosítását, ellátja a magyarországi repülőtereken utas- és repülőtér-biztonsági feladatokat ellátó szervezetek szakmai felügyeletét, szakirányítását. Működteti a repülőtéri repülés- és vagyonvédelmi zártláncú térfigyelő kamerarendszert. Budapest Ferihegy Nemzetközi Repülőtéren szervezi a magyar és külföldi állami közjogi méltóságok, védett személyek utazásainak biztosításával kapcsolatos feladatokat.

Az Igazgatóság önállóan gazdálkodó, az előirányzatok feletti rendelkezési jogosultság szempontjából teljes jogkörrel rendelkező költségvetési szervként felelős az igazgatósági feladatok végrehajtásához szükséges pénzügyi, ellátási, fenntartási, technikai, informatikai, munka-, környezet- és tűzvédelmi feltételek biztosításáért.

 

A rendőrségen kívül a repülőtér védelmét fegyveres biztonsági őrök látják el. Ők járőröznek a repülőtér egész területén. Könnyen megismrehetőek, hiszen az autójukra nagy betűkkel ki van irva, hogy, FBŐ.

 

forrás:ferihegyirepuloter.network.hu