Felfújható hangár

 

Átadták Ferihegyen a Lufthansa Technik új, felfújható, levegővel stabilizált hangárépületét, melyben a Norwegian low-cost légitársaság gépeinek szerelését végzik majd. A most átadott hangár az első és legnagyobb levegővel stabilizált mobilhangár Európában, amelyet polgári légiközlekedésben használnak. A kivitelező, spanyol Build Air cég Madridban már épített az Airbus számára egy a budapestinél nagyobb felfújható mobilhangárt, azonban azt katonai repülőgépek karbantartására használják.

Az átadó ünnepségen René Droese, a Budapest Airport ingatlangazdálkodási igazgatója elmondta, hogy júniusban kereste meg a Lufthansa Technik a Budapest Airportot, azzal, hogy szeretnének a jelenlegihez képest nagyobb hangárkapacitást bérelni a repülőtértől.

A Budapest Airport 2015 telére vállalta volna egy hagyományos hangárépület felépítését, azonban a Lufthansa Technik közölte, hogy félreértés van, nekik gyakorlatilag azonnal, 2014 novemberére szükségük van a nagyobb kapacitásra - így merült fel a levegővel stabilizált hangár ötlete. A "szakmai körökbe ugrálóvárnak" becézett "építmény" a WizzAir hangárjának elkészültéig lesz a repülőtér egy érdekes színfoltja.

A Lufthansa Technik és a Budapest Airport szakemberei ezt követően látogatták meg a Build Air cég által Madridban már korábban "felépített" (felfújt) hangárt az Airbus számára és így kezdődött meg az együttműködés a három - magyar, német és spanyol - cég között, melynek eredményeként, a kitűzött határidőre elkészült az épület.A Build Air cég teljes szolgáltatást nyújt a Lufthansa Technik számára, azaz nem csak ideszállították és felépítették az épületet, hanem a folyamatos üzemeltetést és karbantartást is végzik. A levegővel stabilizált hangár rendszerei egyébként teljesen automatikusan működnek, figyelnek minden fontos paramétert, a levegő-betápláló motorok állapotától a szélerősségig - mondta el Jose Antonio Sanz, a Build Air cég kereskedelmi igazgatója.

Az igazgató az AIRportal.hu kérdésére elmondta, hogy az épület 120 km/h szélsebességig van hitelesítve, de ennél jóval nagyobb szélnek is ellenáll. A hangár felfújását követő napon, amikor még csak az íves tető állt, az oldalfalak nélkül, 80 km/h-s viharos szél volt Budapesten, a hangár szerkezete ezt is elviselte, pedig akkor még folyamatban volt az építés.

 

forrás: Airportal.hu