2014

 

Március

- Március 5. - Mostantól hetente kétszer közlekedik az azerbajdzsáni Silk Way West légitársaság áruszállító repülőgépekkel Baku és Budapest között. Ma reggel a Budapest Airport 1. Terminálja előtti betonon újságírók és szakemberek ünnepélyesen is köszöntötték a Bakuból érkező azeri Boeing 767-300F típusú teherszállító repülőgépet.

- Március 27. A BA: elnyerte a legjobb kelet-európai repülőtérnek járó díjat Barcelonában. A díj az utasok váleményén alapuló összesített Skytrax elismerés.

- Március 27. megkezdődött a 31R13L pálya betonjának, világitási technikájának,és elektronikus leszállító rendszerének felújítása.
- Március 30. Elindul a Norwegian Air Shuttle Budapest London Gatwick járata.
 
Április
 
- Április 1. Elindul az Air Serbia Budapest- Belgrád járata.
- Április 2. Újabb járatindító esemény helyszíne volt a budapesti repülőtér, ahová első alkalommal érkezett az UP új izraeli diszkont légitársaság tel avivi járata. Az El Al – hasonlóan több nagy légitársasághoz – létrehozta saját diszkont légitársaságát, amely Budapest mellett Berlinbe, Prágába, Kijevbe és a ciprusi Larnacában közlekedik mostantól
- Április 3. A Jet2.com-mal ismét el lehet jutni Leeds-be.
- Április 8. Új világrekord született!Közel 90 tonna – ennyi egy teljesen üresen álló teherszállító Airbus A300, némi kerozinnal feltankolva. A DHL Express Budapesten állomásoztatott repülőgépét mozdította meg és húzta el a budapesti repülőtér 1. Termináljának beton előterén Sinka „Popey” Zsolt többszörös magyar és világrekorder erőművész
- Április 29-én pontosan 13:41-kor ért a budapesti betonra a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a Transavia Párizsból érkező járata.
- Öt évre szóló bérleti- és rekonstrukciós megállapodást írt alá a Budapest Airport és a Celebi Ground Handling Magyarország a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kisgépes termináljának megújításáról. A GAT-terminálon (General Aviation Terminal) azok a kis- és nagy magángépek valamint business jetek utasai közlekednek, akik nem a menetrendszerű járatokkal érkeznek Budapestre, hanem saját vagy bérelt kisgép, vagy luxusjet szolgáltatásait veszik igénybe.
 
Május
 
- A Budapest Airport a repülőtér kerozin-beszállítójával, a MOL Zrt.vel, a Rail Cargo Hungaria Zrt.-vel és a MÁV-al közösen sikeresen tesztelte a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új, vasúti üzemanyag-ellátási infrastruktúráját. Az első, 9 tartályvagonból álló szerelvény mintegy 500 tonna Jet A-1 típusú repülőgép-üzemanyagot szállított a repülőtér területén a közelmúltban megépített vasúti lefejtő állomásra.
- Az időnként lecsapó ítéletidő ellenére eddig a kitűzött ütemterv szerint halad a Budapest Airportnál a 3 000 m hosszú 1. futópálya felújítása. A repülőteret üzemeltető vállalat célja az, hogy a nyári forgalmi csúcsidőszak előtt, május végére teljes mértékben visszaadhassák a forgalomnak a futópályát.
- A korábbinál lényegesen nagyobb, kényelmesebb és korszerűbb körülmények között készülhetnek az utakra a Wizz Air pilótái és légi utaskísérői, akik máris birtokba vehették a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. Termináljában kialakított új bázist. Az öltözőkkel, zuhanyozóval és étkezővel ellátott központban kapják meg a pilóták a soron következő úttal kapcsolatos információkat, a meteorológiai jelentést és mindent, ami fontos a járat nyugodt és biztonságos lebonyolításához
 
Június
 
- Szeptemberig a spanyol Vueling barcalonai járatot üzemeltet Budapestre. 10 éves a TAP Portugal bidapesti járata.
 
Július
 
- Július 22-én megérkezett a Pegasus Airlines első menetrendszerinti járata Istanbulból (SAW)
 
 
Szeptember
 
- A budapesti repülőtér, amely 2011-ben megnyerte a kategóriáját és 2012-ben is a legjobbak közé válogatták, 2014-ben a világ több száz repülőtere közül a „kiemelten elismert” vagyis „highly commended” díjat kapta.
 
Október 
 
- Megynílt a "A Terasz", ahol az utasok egy pohár ital mellett olvadhatnak bele a repülőtér nyüzsgő forgatagába ...jó idő esetén.
- Október 27. Az Emirates első menetrend szerinti járatát köszönti a repülőtér. (Airbus A330-200)
 
November
 
- Felfújható hangár nyílt a Lufthansa Technik hangára előtt. A hangárban egy Boeing 737-es, vagy Airbus A320-as fér el.
 
December
 
- December 17. Utasforgalmi rekord születrett. Megélrkezett az esztendő 9 milliomodik utasa a repülőtérre!
 
 
 
 
 
 
(forrás:  bud.hu)